یک بار برای همیشه دربارۀ QLED بدانید
اگر به فکر خرید تلویزیون جدید افتاده باشید، احتمالاً از اینهمه فناوری و اصطلاحات مختلفی که در توصیف این یار قدیمی خانه و خانواده گفته میشود، کمی گیج میشوید. یکی از اصطلاحاتی که در این بازار زیاد شنیده میشود، QLED است. تلویزیون QLED، یک تلویزیون مبتنی بر فناوری نقطهکوانتومی (quantum-dot) است و این همان چیزی است که آنها را از تلویزیونهای معمولی متمایز میکند. حرف «Q» بهکاررفته در QLED نیز به حضور نقاط کوانتومی در این تلویزیونها اشاره دارد.
افزایش روشنایی و بهبود کیفیت کلی تصویر از ویژگیهای نمایشگر مبتنی بر فنّاوری QLED محسوب میشود. فناوری QLED سه مشکل سنتی فناوری LED و LCD را با دستیابی به مشکی عمیقتر، رنگهای بهتر و زاویه دید وسیعتر برطرف کرده است. برای چندین سال، سامسونگ تنها برندی بود که از این فناوری استفاده میکرد، اما امروزه این فناوری دیگر محدود به سامسونگ نیست و شرکتهای زیادی برای ساخت نمایشگرهای خود به نقاط کوانتومی پناه آوردهاند. در حقیقت، اکثر سازندگان تلویزیونْ استفاده از این کریستالهای خودگسیلکننده نانومتری را راهی مؤثر در افزایش کیفیت تصویر در کنار برخورداری از قیمتی مقرونبهصرفه یافتند.
نقطه کوانتومی چیست؟
نقاط کوانتومی مواد نیمههادی فوقالعاده ظریف و نانومتری هستند. این ذرات بسته بهاندازهای که دارند، رنگهای متفاوتی از نور را تولید میکنند، هر چه اندازه این ذرات بزرگتر باشد رنگ قرمز آنها بیشتر است و هرچه اندازه آنها کوچکتر باشد، رنگ آبی آنها بیشتر است. نقاط کوانتومی، میتوانند نور رنگی دقیقی را از خود ساطع کنند زیرا اندازه ذرات در سرعتهای سطح کوانتومی تنظیم میشود، همان چیزی که انتشار دقیق و کارآمد نور و رنگ را در این فناوری، موجب میشود.
تلویزیون QLED چیست؟
درواقع QLED به دستهای از تلویزیونها اشاره میکند که از فناوری نقطه کوانتومی برای ایجاد یا افزایش رنگ استفاده میکنند. QLED مخفف “Quantum Light-Emitting Diode” است. کلمه «کوانتوم» به استفاده از ذرات ریز به نام نقاط کوانتومی در این فناوری اشاره دارد. تلویزیونهای QLED از ویژگیهای منحصربهفرد بسیاری که نقاط کوانتومی ارائه میدهند مانند «روشنایی بالا» بهره میبرند. روشنایی عامل مهمی در نمایشگر تلویزیون محسوب میشود، چراکه بر سایر فاکتورهای مهم در افزایش کیفیت تصویر نیز تأثیر میگذارد؛ مانند نسبت کنتراست تصویر که بهطور طبیعی، هنگامیکه روشنایی بیشتر است بهبود مییابد. همچنین افزایش روشنایی موجب بالا رفتن محدوده دینامیکی تصویر که به آن HDR نیز میگویند میشود، امری که موجب میشود تصویر از وضوح و غنای رنگی بیشتری برخوردار باشد.
در تلویزیونهای QLED، یکلایه از نقاط کوانتومی، در جلوی یک پنلِ نور ِپسزمینۀ معمولی LED قرارگرفته است. این لایه از ذرات کوچک 2 تا 10 نانومتری تشکیل شده است و هر ذره بسته بهاندازهای که دارد رنگ خاص خود را منتشر میکند. درواقع اندازه ذره طولموج نوری را که ساطع میکند، تعیین میکند و توانایی تولید بیشمار رنگ در این تلویزیونها نیز از همین امر ناشی میشود. توانایی ایجاد تمایز رنگ در روشنایی زیاد، یکی دیگر از محاسن استفاده از این فناوری محسوب میشود؛ برای مثال در طیف رنگ قرمز، طیفی از قرمزهای روشن و تیره وجود دارد، تلویزیونهای QLED این تفاوت درجات رنگی را بهتر نشان میدهند و این همان ویژگیای است که QLED را نسبت به OLED برتری بخشیده است. فناوری نقطه کوانتومی، در کنار سایر فناوریهای پیادهسازی رنگ مشکی مانند Direct Full Array، کیفیت تصویر کاملاً متفاوت واقعیتری را در تلویزیون QLED به وجود آوردهاند.
در حال حاضر در تلویزیون های پانورامیک از جدیدترین تکنولوژی QLED روز دنیا استفاده میکنیم تا هر ایرانی بتواند دیدن تصاویر با کیفیت بالا را با یک برند ایرانی تجربه کند.
ما مفتخریم، که به عنوان اولین تولید کننده تلویزیون های QLED در ایران شناخته شده ایم.
QLED چه تفاوتی با LED دارد؟
تلویزیونهای LED و QLED بسیار به یکدیگر شبیه هستنند اما مهمترین تفاوتی که این دو مدل را از هم جدا میکند و کیولدها را به الایدی برتری میبخشد، وجود لایه نقطه کوانتومی است، نوآوریای که موجب میشود این تلویزیونها نسبت به تلویزیونهای LED از کنتراست بالاتر، بازتولید رنگی بیشتر و دقیقتر و همچنین زاویه دید وسیعتری برخوردار باشند.
با ورود تلویزیونهای QLED خیلیها به فهمیدن تفاوت اصلی آنها با تلویزیونهای OLED علاقه نشان دادند. اصلی که به فناوری متفاوت بهکاررفته در این دو مدل خلاصه میشود. تلویزیونهای QLED از نقاط کوانتومی استفاده میکنند که غیر ارگانیک، بادوام و پایدار هستند، ویژگیهایی که امکان دستیابی به رنگ و روشنایی بسیار خوبی را برای کیولدها فراهم میکنند. در همین حال، تلویزیونهای OLED از دیودهای ساطع کننده نور ارگانیک در ساختار خود استفاده میکنند. در این فرایند چون نور بهصورت مجزا از طریق خود پیکسلها تأمین میشود، در درازمدت، پیکسلها به تصاویر ثابت مثل لوگوی یک شبکه، حساسیت نشان داده و آن را ذخیره میکنند، امری که موجب Burn-in میشود. Burn-in یک نقص دائمی در پنل است که در آن تصویر ثابت یک صفحه، بهطور دائمی بر روی نمایشگر ثابت میشود. در تلویزیونهای QLED اما میتوانید محتوای خود را برای مدتزمان طولانی بدون نگرانی در مورد Burn-in تماشا کنید و این نمایشگرها از اینجهت عمری طولانیتر دارند.
تلویزیونهای کیولد ازنظر روشنایی، نسبت به اولد از برتری قابلتوجهی برخوردار هستند. ازآنجاکه کیولدها از یک نور پسزمینه جداگانه استفاده میکنند، بهراحتی میتوان شدت روشنایی آنها را افزایش داد، چیزی که در اولد به این دلیل که در آن هر پیکسل، خودش وظیفه تأمین نور را دارد، امکانپذیر نیست. به همین دلیل است که در محیطهای پرنور و سالنهایی که نور زیادی از طریق پنجره پخش میشود، تلویزیونهای QLED از کیفیت نمایش بالاتری برخوردارند و این برتری هنگام نمایش محتوای HDR بسیار قابلملاحظه خواهد بود. پنلهای OLED نمیتوانند با روشنایی طبیعی رقابت کنند. چراکه پیکسلهای ساطع کننده نور در این پنلها نمیتواند بهاندازه کافی نور خالص نور تولید کند و برخلاف عملکرد خوب این تلویزیونها در محیطهای کمنور، کنتراست این نمایشگرها در خانههای پرنور کم میشود.
Neo QLED چیست؟
در سال 2021، سامسونگ مارک QLED تلویزیونهای خود را به «Neo QLED» تغییر داد تا از تغییرات اساسیای که در QLED های خود ایجاد کرده است خبر دهد. تفاوت اصلی این گونه جدید در استفاده از یک نور پس زمینه MiniLED خلاصه میشود که امکان رسیدن به روشنایی بیشتر و زاویه دید وسیعتر را امکانپذیر کرده است.